Nieuws & media
Verkopen of verbouwen? That’s the question!

Verkopen of verbouwen? That’s the question!

Je bent huiseigenaar, wellicht zit je midden in een hypotheek waarvan de definitieve afbetaling nog wel wat jaartjes op zich laat wachten. Misschien is je huidige woning al afbetaald en heb je flinke overwaarde opgebouwd. Hoe dan ook, de vraag kan zich voordoen of je je huidige woning moet verkopen en voor een groter of juist kleiner huis moet kiezen. Of moet je juist eens flink gaan aanbouwen zodat je kunt blijven in je huis dat na de verbouwing volledig is aangepast aan je veranderende behoeften.

 

Het zijn fundamentele keuzes waarbij verschillende factoren moeten worden afgewogen voordat een beslissing kan worden genomen. De overwaarde smelt momenteel als sneeuw voor de zon, de rente is aanzienlijk gestegen, de huizenmarkt vertoont nog steeds stevige krapte en jij…..tja, jij weet het eigenlijk niet. Wat is wijsheid?

Meer kuub

Wil je meer kuub of wil je verkopen om opnieuw te kopen? Eigenlijk heb je iemand nodig die de ratio op tafel gooit en jou met een objectieve bril kan voorzien van adviezen. Liever niet iemand aan wie je na een ‘vrijblijvend’ gesprek vast blijft zitten en ‘die het allemaal wel even voor jou regelt’. Gewoon een oriënterend gesprek met een professional zonder bijbedoelingen en zonder bindingen, waarbij jij een keuze maakt na alle opties gehoord te hebben.

Verkopen

En het klinkt allemaal zo eenvoudig: wanneer je een groot huis hebt dat meer waard is dan wat je nodig hebt, kun je kiezen om te verkopen of te verbouwen.

Ja, dat klopt allemaal, maar veel huiseigenaren zitten momenteel met dit dilemma en beide opties hebben hun voor- en nadelen. Het is belangrijk om deze zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt. Jij weet ook écht wel dat de verkoop van je huis met overwaarde aantrekkelijk kan zijn als je op zoek bent naar een manier om wat extra geld vrij te maken. Het kan je ook helpen om de lasten van het onderhoud en de belastingen van een groot huis te verminderen. Bovendien kan de verkoop van je huis met overwaarde betekenen dat je een nieuwe woning kan kopen die beter past bij je huidige levensstijl of wensen. Wauw, allemaal voordelen. Doen dus! Maar wacht even…

Verbouwen

Een nadeel van het verkopen van je huis is dat je mogelijk niet de volledige waarde van het huis krijgt. Makelaarskosten, advertenties en andere verkoopkosten kunnen aanzienlijk zijn. Het kan ook zijn dat de huizenmarkt op het moment van de verkoop niet optimaal is, waardoor je mogelijk minder geld krijgt dan wat je had verwacht. Dan kan verbouwen van je huis met overwaarde ook aantrekkelijk zijn. Door je huis te verbouwen, kan je het aanpassen aan je huidige levensstijl en wensen, zonder dat je hoeft te verhuizen. Het kan ook waarde toevoegen aan je huis, waardoor je in de toekomst meer geld krijgt als je besluit om het te verkopen.

Maar ja, mocht je gaan voor een verbouwing, dan kan dat natuurlijk ook stevig in de papieren lopen. Je moet immers geld uitgeven aan materialen en arbeid en je moet ook rekening houden met vergunningskosten en andere kosten die verband houden met het verbouwen van je huis. En dan die maandenlange onrust in de huis. Rommel, stof, lawaai en gebrek aan privacy. Vervelend allemaal.

Vakman met ratio

Het wordt tijd voor de vakman. Een advies op maat van een ervaren deskundige waarbij op objectieve wijze gekeken wordt naar wat goed is in jouw specifieke situatie en doelen. Ben je op zoek naar meer geld, wil je kleiner, is de huidige prijs voor je woning prijsconform, heeft je leven op de kop gestaan en lijkt verkoop de enige optie?  Het kunnen allemaal redenen zijn. Je moet ons vertrouwen bij VeTeBe als we zeggen dat het erg verstandig is om met een professionele makelaar aan tafel te gaan voordat je een beslissing neemt. Zij kunnen je helpen om de voor- en nadelen van deze opties te begrijpen en je te adviseren in een beslissing die uiteindelijk  het beste past bij jouw situatie en doelen.

No hard feelings

En dat ‘vrijblijvende’ waarover eerder werd gerept. Nou, dat is bij VeTeBe echt geen gebakken lucht. We zijn serieus als wij beweren dat wij graag gratis en voor niets met u aan tafel gaan voor een eerste gesprek. Wat u vervolgens verder doet met de informatie en bij wie, dat mag u helemaal zelf weten. No hard feelings als dat bij een andere makelaar gebeurt. Als we u maar goed op weg geholpen hebben. Daar gaat het uiteindelijk om. Zo denken wij bij VeTeBe!

Afspraak

Wij maken dus graag snel een afspraak met u om te praten over verkoop of verbouwing met alle hieraan samenhangende factoren zoals financiën, levensfase, woningwaarde en toekomstplannen. Een zorgvuldige afweging is de enige manier om antwoord te krijgen op de vraag:

Verkopen of verbouwen? That’s the question!

VeTeBe
VeTeBe